Google+ Edithsme: Paracetamol o Ibuprofè?

18/2/12

Paracetamol o Ibuprofè?

This Is the question?

L’ou o la gallina? Els Reis d’Orient o Pare Noël? Platja o muntanya? Dilemes existencials que ens perseguiran tota la vida .
Avui us n'explico un que m’ha perseguit durant més de 30 anys. Paracetamol o ibuprofè? This Is the Question. I és que m’ho han preguntat tantes vegades que crec, hauria de ser d’obligat estudi a les escoles.
Generalitzant i a nivell usuari es podria dir que tots dos són analgèsics (atenuen el malestar i el dolor ja sigui muscular o de cap) i tots dos són també antipirètics (combaten els símptomes de la febre  però no actuen sobre la seva causa)
Ara bé, si els dos actuen de la mateixa manera, com triar un o altre?
I aquí ve quan la liem! Si ets un usuari d’edat mitjana, ben fetet, sense al·lèrgies conegudes i sanot com una pometa... Cap problema! Tria el que t’acostumi  a donar més bons resultats. Tot i que hauries de recordar que els medicaments no són caramels i que tenen efectes secundaris i també en aquest cas concret hauries de saber que l’ibuprofè posseeix a més una qualitat antiinflamatòria que el paracetamol només adquireix si es pren en dosis  elevades (1 gram).
El problema sorgeix quan pertanys a un dels altres quatre grups d’usuaris en què jo els divideixo.  “edat avançada”,  “edat més petita” , “noies adolescents” o “els que pateixen alguna malaltia remarcable”.
Per què? Doncs perquè entre altres coses  l’ibuprofè s’absorbeix per via estomacal i a les hores és perjudicial per a les persones amb problemes d’estómac i per tant s’ha de  prendre amb precaució i en particular si ets propens a les hemorràgies o t’acaben d’operar . I també perquè el paracetamol no és aconsellable en persones que pateixen del fetge.
A les hores,
si algun dels teus pertany al grup  d’usuaris d’edat més petita, no t’ho pensis! Directe al pediatre. I és que amb les criatures no s’hi juga!
Si pertanys als que tenen “ malalties remarcables”, tampoc t’ho pensis. Directe al metge.
Per contra, si tu pertanys  a un dels altres dos grups que queden (edat avançada o noia adolescent). Directe a la farmàcia. Faltaria més. Que per això estem.
De tota manera, si tu pertanys al grup de “noies adolescents”  hauries de saber que els últims estudis demostren que l’ibuprofè és  més eficaç que el paracetamol per al dolor menstrual però també hauries de saber que comporta més efectes secundaris (nàusees, dolors estomacals...).
I per fi arribem al meu grup preferit, els “d'edat avançada”. El problema en aquest cas és que normalment els usuaris d’aquest quart grup estan tan atrotinadets, que sovint prenen molta  medicació i en aquest cas l’únic que es pot fer és demanar-los educadament que vagin a casa i et portin tota la medicació que prenen. Gran problema! Però aquesta és una llarga història que ja us explicaré un altre dia.
Bé, i per acabar dos apunts. Primer: Tot i que lbuprofè i paracetamol es poden prendre associats, en diferència de  quatre hores i en estats  febrils elevats, aneu amb compte i pregunteu al vostre metge o farmacèutic
Segon i últim:  m’hagués agradat penjar-vos aquí algun vídeo amb més informació però... Serà que no! He mirat per la xarxa i no n’he trobat cap que expliques prou bé les diferències entre ells però si que n’he trobat dos que no us curaran res de res, però que molt probablement us faran passar una bona estona. I sóc del parer que el riure també ajuda a millorar la salut.

                                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada