Està demostrat que un del remeis més bons per millorar la salut és la música. I per això jo crec, hauria de ser d’obligada venda a les farmàcies. I sense recepta!
El "Centre d'Investigacions de Stanford" (Califòrnia) va arribar a la conclusió que l'eufòria experimentada mentre s'escolta cert tipus de música i les emocions produïdes per la riquesa musical que es desprenen d’algunes peces, poden produir estats d'anestèsia al dolor i millorar el sistema immune.
També s’ha descobert que en escoltar la música que ens agrada, alliberem “dopamina”, un neurotransmissor que el nostre cervell aprecia molt més que el menjar, les drogues o el sexe. Curiós no?
Sabem que la música entre altres coses, estimula les sensacions i els sentiments. Motiva la reflexió i afavoreix la expressió. Estimula la memòria i desenvolupa la imaginació. Facilita l’aprenentatge i afavoreix la coordinació. Redueix l’estrès i augmenta la creativitat. Disminueix l’ansietat i millora l’amor propi.
La música és un excel·lent mètode d’estimulació prenatal, que relaxa i calma tant la mare com el nadó. S’ha mostrat molt útil també a l’hora d’exercitar les habilitats que encara conserven les persones amb malalties degeneratives com l’Alzheimer. En alguns hospitals s’utilitza per ajudar a controlar el dolor, ja que en determinades circumstàncies la música és capaç d’interferir l’estímul dolorós que arriba al cervell i s’ha mostrat també útil a l’hora de facilitar el control de les nàusees i vòmits després de la quimioteràpia en malats s oncològics
Es pot dir doncs que la música és un calmant natural, però l'oposat també és cert: ritmes forts poden energitzar-nos i activar-nos.
D'altra banda, s’ha demostrat que cada tipus de música provoca sensacions diferents. El jazz o la bossa nova afavoreixen el bon humor. La música instrumental disminueix la fatiga. Els sons greus motiven el son i els aguts augmenten l'energia.
La música es doncs un calmant natural, però l'oposat també és cert: ritmes forts poden energitzar-nos i activar-nos.
Com a curiositat afegiré que entre les músiques més utilitzades per calmar el dolor es troben:
- Les quatre estacions, de Vivaldi . Hipertensió i ansietat
- Preludi per a la migdiada d'un Faune, de Debussy, per l'insomni
- Concert per a violí, de Beethoven, per la depressió
- L'himne al Sol, de Rimsky-Korsakov, pel mal de cap
- La suite Karalia, de Sibelius, per estimular l'activitat
Un últim apunt. Si un dia qualsevol arribes a casa i no s’ha fet realitat el que diu la cançó, “Hoy puede ser un gran dia” , perquè entre altres coses l’avi s’ha fugat amb la minyona. El nen s’ha fet rastes i s’ha tenyit els cabells de taronja. I la nena s’ha fet un nou pírcing a la llengua. Cap problema. Apaga els llums. Posa’t els cascos i desconnecta. I escolta en silenci la que jo crec una de les músiques més boniques que han sonat mai en aquest boig món. El cant dels ocells (Pau Casals).
Molt didàctic i divertit ¡
ResponEliminaCom sempre ....
Jo afegiria també que la musica amansa les feres (i de aquestes ni han moltes i de tota mena)
Oh! és ben veritat que la música amansa les feres, ho dic per experiència pròpia i a l'inrevés també. Sempre ho he experimentat així. Que tinc que netejar .. música marxosa, que vinc com una moto.. música ralaxant, qu'estic romàntica...
ResponEliminaLa música és so, el so provoca ones i aquestes moviment. Segons com vinguin...imagina la quantitat de coses que es poden conseguir!
Be, blog molt interessant i enfocat de manera molt simpàtica
I quina música em poso jo ara, per escriure? De moment, escolto "El Cant dels Ocells", interpretat pel mestre Pau Casals, l'il·lustre català universal.
ResponEliminaPenjaré el teu post al meu facebook, que m'ha agradat molt.