Google+ Edithsme: Xavier Sala i Martín i el Col.lectiu Wilson

16/11/12

Xavier Sala i Martín i el Col.lectiu Wilson


Avui tot dinant  he escoltat a TV3 que Xavier Sala i Martín i altres 5 acadèmics de l'àmbit de l'economia i de la ciència política havien obert un espai web anomenat Col·lectiu Wilson amb l’únic objectiu de contribuir al debat sobre l’autodeterminació de Catalunya des d'un punt de vista plural i per tal d'ajudar a la ciutadania, és a dir aquells que com jo tenim moltes preguntes i poques respostes,  a entendre una mica millor el sidral en què molts ens volem embarcar de cara a les pròximes eleccions.

Vagi per davant que jo li tinc fe a aquest economista català i Catedràtic de la Universitat de Columbia, d'americanes cridaneres i Doctor per la Universitat de Harvard. I tot, des que el vaig descobrir al programa “Els divendres  de  TV3”  des d'on intentava  amb sàvia paciència, suposo que apresa de molts anys de brega,  que la resta dels mortals i en especial dels catalans tinguéssim una idea més clara o si de cas més propera de les ultimes noticies en el món de l'economia ja que moltes vegades per soporíferes i per avorrides ens adormien.


Mireu, segons el meu punt de vista aquest Catedràtic podrà tenir els seus partidaris i els seus detractors però ningú li podrà negar al Doctor i és opinió compartida per molts, que a part del seu discutible gust per les americanes vistoses, explica les més diverses qüestions d'economia amb una claredat d'idees i una senzillesa de paraules que  després d'escoltar-lo el primer que et be al pensament es,
Tan debò  l’hagués tingut jo  a la universitat!

I és per tot això que he decidit donar un cop d'ull a aquesta web i us he de dir que no m’ha decebut gens.
Com us he dit abans el Col·lectiu Wilson està format per sis acadèmics catalans que, preocupats per la deriva que ha adoptat el debat en curs sobre la possible autodeterminació de Catalunya, han decidit unir esforços per contribuir que els ciutadans de Catalunya tinguin l’oportunitat de decidir el seu futur lliurement, sense por ni amenaces, i amb la millor informació possible. És per això que els seus membres han arribat a 14 punts de consens tot i que això no exclou  altres punts en els què no.

De entre els punts coincidents m’agradaria destacar-ne alguns extractes:

- El dret a l’autodeterminació és un dret fonamental de qualsevol nació.
- L’Estat espanyol ha estat fins ara incapaç de satisfer les demandes de Catalunya de tenir un nivell d'autogovern ple i un sistema de finançament que li permeti assolir els seus objectius nacionals.
- El debat actual sobre un nou model d'Estat per a Catalunya és fonamental per al futur del nostre país.
- Per triar bé i sense por cal que els ciutadans estiguin ben informats
- D’acord amb la jurisprudència internacional, l’exercici del dret a l’autodeterminació és factible
- Les conseqüències econòmiques de tenir un estat propi són incertes. També ho són les conseqüències de seguir formant part d'Espanya.
- Avant una possible independència de Catalunya el Col·lectiu Wilson se li fa difícil pensar que l’actual Europa democràtica s’avingui a castigar els ciutadans de Catalunya tot llevant-los-hi la llibertat que ara tenen de circular, comerciar i fer negocis a Europa.
- La hipotètica decisió del govern espanyol d'impedir la participació de Catalunya en les institucions europees no impediria a Catalunya d'integrar-se plenament en l’ordre econòmic internacional.

Un últim apunt  per curiós i per inusual i és que aquest Col·lectiu pren el nom del president nord-americà i premi Nobel de la Pau Woodrow Wilson qui va proclamar:

“Cal respectar les aspiracions nacionals; avui en dia els pobles només poden ser dominats i governats amb el seu consentiment.”

Aquí us deixo l’enllaç del Col·lectiu tot recomanant-vos que li doneu un bon cop d'ull. Segur que aprendreu quelcom de nou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada