Google+ Edithsme: Us heu preguntat alguna vegada la diferència entre Estat, Nació i País?

16/10/12

Us heu preguntat alguna vegada la diferència entre Estat, Nació i País?


Us heu preguntat alguna vegada la diferència entre Estat, Nació i País? No?
Doncs ja va sent hora perquè la qüestió ens toca cada vegada més a la vora.

Un País
Segons l’enciclopèdia espanyola, un País és una nació, província o territori.
Bé, el cert és que també el defineix com viure a costa aliena valent-se de estafes i altres procediments similars, però això ho deixarem per un altre dia.
Un País segons l’enciclopèdia  catalana és un territori i població d'un Estat independent. I/o un territori propi d'una ètnia determinada.

Jo particularment i per acostar posicions i no entrar en matisos incòmodes,  definiria País com, 
                      Un territori que té una entitat pròpia. 

Així i segons això Catalunya és un País? Si


Una Nació
Segons l’enciclopèdia catalana, una Nació, és una comunitat d'individus als quals uns vincles determinats, però diversificables, bàsicament culturals i d'estructura econòmica, amb una història comuna, donen una fesomia pròpia, diferenciada i diferenciadora i una voluntat d'organització i projecció autònoma que, al límit, els porta a voler-se dotar d'institucions polítiques pròpies fins a constituir-se en estat.
De què em sona això?
Segons l’enciclopèdia espanyola una Nació és un conjunt d'habitants d'un mateix país, regits per un mateix govern. I/o un conjunt de persones d'un mateix origen ètnic que generalment parlen el mateix idioma i tenen un tradició comuna.
Jo particularment i per acostar posicions, definiria Nació com,

El conjunt d'habitants d'un mateix País units per una mateixa història i que comparteixen alguns trets característics, com la llengua, la cultura o l’origen ètnic.

Així i segons això, Catalunya és una Nació? Si

Un Estat
Encara que sembli impossible no he aconseguit trobar cap definició viable en cap de les dues enciclopèdies. No obstant això, m’agradaria ressaltar la definició que dóna l’Espanyola perquè no té desperdici
Un Estat és un país  o domini d'un Príncep o Senyor de vassalls.
Acabarem home! Així  ja es comencen a entendre moltes coses.

I com sempre he acabat a la Wikipedia
Segons la wikipedia espanyola, el concepte d'Estat difereix segons els autors, però alguns defineixen Estat com el conjunt d'institucions que posseeixen la autoritat i potestat  per establir les normes que regulen la societat i que tenen sobirania interna i externa sobre un territori determinat.
L’Estat inclou el control de les institucions, Forces armades, administració pública, tribunals, policia...
Segons la wikipedia catalana, un Estat és una àrea geogràfica delimitada i políticament independent, amb un govern propi que s'atribueix un poder indiscutible sobre el territori i la població i amb capacitat per a participar en relacions internacionals amb d'altres estats

Així i segons això, Catalunya és un Estat? Doncs no ho sé!

A veure,
Catalunya  és políticament independent? No sé que dir...
Catalunya té un govern propi?  Si  però aquest govern  no té un poder indiscutible sobre el territori i la població. Si això fos veritat ja tindríem l’AVE funcionant a tot tren  i el desdoblament de la N2 acabat del tot i....
Catalunya té capacitat per participar en relacions internacionals amb altres estats? Jo crec que si, el problema és que no la deixen
Catalunya és una àrea geografia delimitada? Segons com es miri
I aquí és on rau el  veritable problema. Geogràficament  Catalunya si que està ben delimitada i per tant és un territori amb unes fronteres ben definides, però aquestes fronteres no són excloents. És a dir que no han estat reconegudes per altres Estats i per tant de cara a l’exterior no existeixen. És a dir, que ni podem fer fora de casa als que no volem ni podem impedir-los el pas.
Doncs anem ben apanyats!
És veritat que per ser un Estat sobirà no es necessari  ser reconegut per les altres potències, però els Estats no reconeguts troben moltes dificultats per a participar en els tractats internacionals  i mantenir relacions diplomàtiques amb ells.

Així i segons això, Catalunya és un Estat?
Home, jo crec que si. Un estat petitet això si i de moment sense reconeixement (oficial) dels altres Estats. Però donem-li temps al temps . Tot arribarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada