Google+ Edithsme: Carta d’Enric Casulleras a Don Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón

19/10/12

Carta d’Enric Casulleras a Don Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón


Ahir mentre escoltava al mestre Josep Cuní, magistral com sempre, en una tertúlia del seu programa 8 al dia,  amb uns quants dels seus parroquians habituals, ens va sorprendre amb un invitat especial. Enric Casulleras.

I qui és Enric Casulleras us preguntareu? Doncs un Doctor en Política Econòmica que té tants reconeixements que no cabrien aquí, i pel que vaig veure dels missatges que li enviaven al programa, un professor molt apreciat per tots.

Bé, el cas, és que aquest Doctor en Política Econòmica sosté, al igual que molts, que l’únic escull verdaderament seriós que impedeix pel moment  iniciar el procés d'independència en aquest país,  és un concret article de la Constitució. El número 8, i que diu:


Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional.

I que va precedit per l’article segon que diu,

La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas.

Així que  vist el panorama i cansat de tan bretol intentant aparcar els tancs davant de casa nostra, aquest doctor li va escriure una carta oberta al senyor Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón.  Un dels pocs supervivents  dels set Pares que van redactar l’actual Constitució.
No cal dir que la carta en qüestió no ha tingut de moment resposta, però la xarxa en va plena, i sobretot perquè la missiva, explica amb claredat, una part de la història d’Espanya que tampoc s’explica en els llibres de text. Ni en els castellans ni per descomptat en els catalans. I valdria la pena. Ja ho crec.


Distinguido y admirado don Miguel,

En vano he esperado que terciase usted en el debate sobre el proceso de secesión de Catalunya. Como al parecer, el principal argumento contra la declaración unilateral de independencia es su ilegalidad en  términos constitucionales, me gustaría que usted recordase a los españoles en qué circunstancias fue incorporado a la Constitución el artículo donde se alude a la indisoluble integridad del territorio español, y la participación directa del Estado Mayor del Ejército en su redacción. Porque era a nombre suyo de usted el sobre que llegó, con membrete del Ejército, irrumpiendo en el seno de la ponencia donde se estaba debatiendo tan espinoso asunto. Haría usted una gran aportación a la democracia si revelase los términos en que el Ejército amenazaba con su intervención en caso de que el contenido del sobre no se incorporase, sin tocar una coma, al articulado constitucional. Y así seríamos conscientes todos los ciudadanos de que la máxima norma del ordenamiento jurídico español fue impuesta bajo coacción y con graves amenazas. Como jurista que es, usted sabe mejor que yo que los contratos firmados entre partes bajo amenaza o coacción son viciados de origen y nulos de pleno derecho.

La anterior petición no menoscaba la alta consideración que nos merece su ilustrada aportación humanística e intelectual a la convivencia entre los ciudadanos de este país (muy pronto, países, espero). Reciba mis más respetuosos saludos. Suyo,

Enric Casulleras

Caram amb el professor de Política Econòmica !

4 comentaris:

  1. No comprenc com una aportació tan trascendental com aquesta no és motiu de més reaccions polítiques. És inexplicable que el Sr. Herrero de Miñón no es digni contestar la carta del professor Casulleras, i aquí no passi res. Com és possible que els polítics que van assistir a la redacció de la Constitució o els que tenen coneixement del que va passar no hi aportin el seu testimoni? I el President Mas com és que no ho esgrimeix a l'hora d'argumentar les justificacions que li faran falta per defensar el referèndum quan arribi el moment? L'Herrero de Miñón hauria de recordar que el silenci és també una manera d'assentir, i aquest silenci el fa culpable.
    Felicito al professor Casulleras, i desitjo que aquest tema no quedi sense resoldre.
    Magda Perich

    ResponElimina
  2. Estic totalment d'acord amb el comentari anterior que fa la Magda Perich

    ResponElimina
  3. Penso que el Sr. Miquel Roca i Junyent podria fer un gran servei al seu pais

    ResponElimina
  4. No vaig veure aquest programa. Fa temps que tinc coneixement d'aquesta carta que és del tot creíble en un Estat tan poc democràtic com és Espanya. No més tinc un dubte. Com és va asabentar Enric Casulleras d'aquest episodi? Qui li va dir ? Seria bo que en Cunit entrevistés a Miquel Roca.

    ResponElimina